Franquicia Andorra Blog

Franquicia Andorra Blog

Esquí de muntanya

Esquí de montaña Skimo Esquí alpinisme Montañismo esquí de travesía

L'esquí de muntanya és una modalitat a mig camí entre l'alpinisme i l'esquí.

Esquí de muntanya

L'esquí de travesía, també conegut com esquí de muntanya, és una modalitat a mig camí entre l'alpinisme i l'esquí, que té com a objetiu fer l'ascensió i el descens de un pic, una travesía o una excursió.

Como altres activitats de muntanya, es tracta de un esport que té el seu risc. Cal material i equip específic, així com una certa preparació física i sobretot capacitat tècnica que sopbrepassen ampliament el simple domini de les habilitats de descens. 

Foto 1. Camí Coll d'Ordino (1980m) a Pic del Casamanya (2740m).

Es pot practicar doncs en qualsevol lloc de muntanya nevada. Tanmateix les estacions d'esquí han incorporat diferents circuits de diferets nivells per a la seva pràctica en un entorn seguritzat.

Té el seu origen als Alps, durant les primeres dècades del segle XX, en un moment en que l'alpinisme era una activitat d'estiu plenament consolidada, durant l'hivern i la primavera l'alta muntanya no tenia turistes. Els guies de muntanya van ajudar en el desenvolupament de l'esquí de muntanya.

Foto 2. Camí Coll d'Ordino (1980m) a Pic del Casamanya (2740m).

Avui aquest esport ha canviat molt, ara l'esquí de muntanya és una disciplina olímpica reconeguda (des de l'estiu 2019), amb un circuit internacional reglat por la  ISMF (International Ski Mountaineering Federation), circuits homologats a nivell nacional, etc...

Foto 3. Camí Coll d'Ordino (1980m) a Pic del Casamanya (2740m).

MATERIAL:

A més de l'equip propi del muntanysme hivernal, s'utilitza material específic d'aquesta modalitat. Per al seu us es convenient tenir experiència en muntanyisme hivernal, a més d'un nivell d'esquí mig-alt per poder esquiar per totes les zones ja que una vegada es surt a la muntanya estàs en risc fins que finalitzes l'activitat.

Foto 4. Camí Coll d'Ordino (1980m) a Pic del Casamanya (2740m).

Actualment es practica en qualsevol lloc del món. Existeixen també nombroses competicions, organitzades per equips d'alpinisme o excusionisme.

Foto 5. Camí Coll d'Ordino (1980m) a Pic del Casamanya (2740m).

S'utilitza el següent material:

  • Esquís de muntanya específics (materials més lleugers y menys rígids que l'esqui),
  • Fixacions que permeten caminar i esquiar amb diferents posicions,
  • Botes lleugeres amb sola de goma. Son botes que permeten caminar de forma confortable mentres es puja, i esquiar durant la baixada, gàcies a un sistema de blocatge i desblocatge de la canya de la bota,
  • Bastons més alts i més lleugers, alguns regulables en alçada, 
  • Pells sintètiques, que imiten la pell de foca, que es col·loquen sota els esquís per poder pujar i es treuen dels esquis per baixar.
  • Arva, pala i sonda son materials de seguretat, imprescindibles per fer muntanya, així com els crampons.

Foto 6. Camí Coll d'Ordino (1980m) a Pic del Casamanya (2740m).

By SportHD Andorra